
 

 

EXHIBIT 1 TO OAR 836-010-0014(T) 

 

 

September 23, 2015        

 

TO: Health Insurers of Groups with 51 to 100 Employees 

 

RE: Expansion of the Small Group Definition—Guidance for Transitional Plans 

 

Effective January 1, 2016, the definition of “small group” set forth in ORS 743.730(29)(a) is modified to mean an 

employer that employed at least one but not more than 100 employees. The 2015 Oregon Legislature enacted Senate Bill 

2466 that allows insurers (“carriers”) the option to provide transitional relief to employer groups with 51 to 100 

employees.  HB 2466 also provides that DCBS shall adopt rules for determining group size.  DCBS has drafted separate 

guidance that covers how group size will be calculated.  The current draft calls for a ‘full-time equivalents” calculation.  

 

For purposes of this guidance, transitional grandfathered health benefit plans offered by an employer with 51 to 100 

employees will be referred to as “expanded transitional GF plans.” Transitional health benefit plans, as defined in HB 

2466 Section (2)(e), will be referred to as “expanded transitional plans.” Collectively, these plans will be referred to as 

“expanded plans.” 

 

The coverage period for (non-grandfathered) expanded transitional plans will be subject to existing small group 

transitional plan guidance issued by the Insurance Division (“division”) dated February 6, 2015. That guidance provides 

that small group transitional plans may not be offered by a carrier after October 1, 2016, and the carrier must discontinue 

transitional plans effective no later than October 1, 2017.  

 

TOPIC QUESTION ANSWER 
Benefits What benefits must expanded 

transitional GF plans and expanded 

transitional plans offer? 

 

Expanded transitional GF plans do not need to comply 

with the Affordable Care Act (ACA) mandates. 

However, these groups may not have annual or lifetime 

limits. 

The same requirements that apply to small group 

transitional plans apply to expanded transitional plans. 

These plans are not considered to be out of compliance if 

they do not provide the following:  

 Section 2701 (relating to fair health insurance 

premiums)  

 Section 2702 (relating to guaranteed availability of 

coverage) 

 Section 2703 (relating to guaranteed renewability of 

coverage)  

 Section 2704 (relating to the prohibition of pre-

existing condition exclusions or other discrimination 

based on health status), with respect to adults, except 

with respect to group coverage 

 Section 2705 (relating to the prohibition of 
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discrimination against individual participants and 

beneficiaries based on health status), except with 

respect to group coverage  

 Section 2706 (relating to non-discrimination in health 

care) 

 Section 2707 (relating to comprehensive health 

insurance coverage)  

 Section 2709, as codified at 42 U.S.C. § 300gg-8 

(relating to coverage for individuals participating in 

approved clinical trials) 

 Section 1312(c) of the Affordable Care Act (relating 

to the single risk pool requirement) 

Expanded transitional plans cannot have annual or 

lifetime limits and must cover children up to age 26.  

 

Benefits Are expanded transitional plans 

considered minimum essential 

coverage?
1 

 

Yes. Expanded transitional plans are considered 

minimum essential coverage and satisfy the employer 

mandate to provide health insurance.  

 
Benefits May a carrier allow an employer to 

negotiate for benefit changes and 

the plan still qualify for transitional 

relief? 

No.  Consistent with prior transitional plans, significant 

changes to plans are not allowed, unless required by state 

or federal regulation.  The purpose of transitional plans is 

to allow more time and gradual movement to small group 

requirements. 

  

OID Filing What product standards do I use to 

file expanded transitional GF and 

expanded transitional plans?  

Use the same product standards that you have used in the 

past. Product Standards H440-2448 found at: 

http://www.oregon.gov/DCBS/Insurance/insurers/rates-

forms/filing/Pages/Health/health-grp-majormed-

HBP.aspx 

 

Applicability Are groups with 101 or more 

employees affected by this change? 

 

The expansion of the small group definition applies to 

employer groups with 51 to 100 employees. Those with 

101 or more employees are not affected. Group size of 

101 is considered a large group plan. 

 

Offer What should a carrier do if a new 

group, defined as a small group 

under the new definition, has 

already been quoted as a large 

group? 

Carriers need to ensure that groups have been properly 

classified as either small group (as defined in the 

expanded definition) or large group under the established 

employee counting method.  If a group has been provided 

an incorrect quote, the carrier must ensure it is corrected. 

 

Rates If a carrier chooses to offer 

expanded transitional plans to 

provide coverage up to October 1, 

2017, can the group’s rate increase 

at renewal?  

  

Yes. Renewals in 2016 should be handled and rated as 

normal. However, the division is prohibiting benefit 

changes to the expanded transitional plans, unless 

required by state or federal law.  

Rates How should expanded plans be For 2016, expanded plans should be rated as large 

                                                 
1 CMS FAQs about Transition Plans   

http://www.cms.gov/CCIIO/Resources/Fact-Sheets-and-FAQs/ Downloads/Final-Master-FAQs-5-16-14.pdf 

CMS Guidance about Transition Plans:  
http://www.cms.gov/CCIIO/Resources/Regulations-and-Guidance/ Downloads/transition-to-compliant-policies-03-06-2015.pdf 

http://www.oregon.gov/DCBS/Insurance/insurers/rates-forms/filing/Pages/Health/health-grp-majormed-HBP.aspx
http://www.oregon.gov/DCBS/Insurance/insurers/rates-forms/filing/Pages/Health/health-grp-majormed-HBP.aspx
http://www.oregon.gov/DCBS/Insurance/insurers/rates-forms/filing/Pages/Health/health-grp-majormed-HBP.aspx
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rated? 

 

groups.   

 

Rates Can rates for expanded plans be 

negotiated? 

 

Yes.   

Rates Does the actuarial value 

requirement and metal levels apply 

to expanded plans? 

 

No. As long as the group renews coverage in an 

expanded transitional GF plan or expanded transitional 

plan.  

Renewal May a group’s plan be 

renewed/continued that has a “non-

embedded” deductible? 

 

Yes, if it meets the definition of an expanded plan. 

Renewal How long can expanded transitional 

plans remain in effect? 

 

Expanded transitional GF plans may continue as 

grandfathered plans.  All coverage under expanded 

transitional plans must be discontinued effective no later 

than October 1, 2017.  

 

Renewal Can expanded transitional plans 

with coverage extending into 2017 

renew for a full 12 months? 

 

If renewed on or before October 1, 2016, the renewal can 

be for the full 12 months. If a plan renews on or after 

November 1, 2016, it must renew as an ACA compliant 

small group plan.  We are not allowing short contract 

years.  

 

Renewal Can expanded transitional plans 

with coverage extending into 2017 

renew with a policy of more than 12 

months? 

 

Yes.  Short contracts of less than 12 months are not 

considered health benefit plans. Carriers offering to 

renew expanded transitional plans must use calendar year 

accumulators. Carriers must also credit expenses inuring 

to deductibles and out-of-pocket maximums toward new 

accumulators if a policyholder enrolls in a new ACA-

compliant plan with the same carrier. 

 

Carriers offering to renew expanded transitional plans 

must use plan year accumulators as defined in the 

existing contract. If a renewed plan is issued for more 

than 12 months, the plan year is the renewal period.  

These carriers must also credit expenses inuring to 

deductibles and out-of-pocket maximums toward new 

accumulators if a policyholder enrolls in a new ACA-

compliant plan with the same carrier prior to 

discontinuation of renewed coverage. 

 

Any carrier may, at its option, offer credit for deductible 

and out-of-pocket maximum expenses paid by a 

policyholder on another carrier’s plan. 

Renewal May an employer request an early 

renewal in 2016 to take advantage 

of transitional relief through 

September 2017? 

Employers may request a change in the policy 

anniversary date. However,  if  in granting the 

employer’s request, the carrier issues a new policy, 

adjusts terms of the plan, or offers substantially different 

benefits, the division considers that a termination/change 

of plan and would therefore not qualify for transitional 

relief. Adjusting terms of the policy includes but is not 

limited to changing employer contributions; adding or 

removing dependent coverage; adjusting probationary or 
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exclusion periods; or changing minimum hour 

requirements. 

 

 
Offer Can a group purchase a new plan 

January 2, 2016, and qualify for 

transitional relief?   

No. Transitional relief only applies to grandfathered 

plans and health benefit plans that were issued or 

renewed before January 1, 2016, in effect on December 

31, 2015, and that qualify under federal guidance as 

transitional plans.   

 

Applicability Does transitional relief apply to 

expanded groups that purchased a 

large group plan after March 5, 

2014, the date the federal guidance 

for transitional plans was issued?
1 

Yes. Transitional relief applies to expanded transitional 

plans issued or renewed and in effect prior to January 1, 

2016. However, it would not be considered an expanded 

transitional GF plan because it was not issued before 

March 23, 2010.  

Applicability Are large and small group 

grandfathered plans subject to the 

same federal and state provisions?  

 

Yes. Grandfathered status applies to any health plan in 

effect when the Affordable Care Act became law March 

23, 2010.  

Applicability Will a rate increase on an expanded 

transitional GF plan make the plan 

lose the grandfathered status?   

No. Grandfathered plans will lose that status if one or 

more of the following occurs: 

 Cost-sharing changes, such as a percentage increase 

in coinsurance 

 Benefits are eliminated or reduced 

 Lowering the amount of the employer contribution 

toward the cost of coverage 

 Annual limit changes 

 Merger. acquisition, restructure if the purpose is to 

increase grandfathered plan membership 

 

Applicability Do the existing limitations for 

grandfathered plans apply to 

expanded transitional GF plans 

regarding loss of grandfathered 

status?  

 

 

Yes. Grandfathered plans will lose that status if one or 

more of the following occurs: 

 Cost-sharing changes, such as a percentage increase 

or decrease in coinsurance 

 Benefits are eliminated or reduced 

 Lowering the amount of the employer contribution 

toward the cost of coverage 

 Annual limit changes 

 Merger, acquisition, restructure if the purpose is to 

increase grandfathered plan membership 

 

OID Filing Are carriers required to let the 

division know if it will offer 

transitional plans or discontinue 

them? 

Yes.  HB 2466 requires a carrier to give notice to the 

division if it plans to discontinue expanded transitional 

plans.  The division asks that carriers planning to offer 

expanded transitional plans give notice to the division.  

The notice should include the carrier’s decision and 

provide the number of groups and members that could be 

affected by the carrier’s decision for both expanded 

transitional GF plans and expanded transitional plans. 

Please send your notice to Annette Boyce, Product 

Regulation Manager by e-mail by September 25, 2015:  

Annette.c.boyce@oregon.gov   

mailto:Annette.c.boyce@oregon.gov


 

- 5 - 

 

 
Offer If a carrier decides to offer renewal 

of expanded plans, can it offer to 

renew some groups but not others?  

No.  If a carrier offers to renew expanded transitional GF 

plans, it must make that offer to all groups with 

grandfathered plans. If a carrier offers to renew expanded 

transitional plans, it must make that offer to all groups 

with transitional plan coverage.   

 

Policyholder 

Notice 

What renewal notices are required 

to be provided for expanded plan 

renewals? 

Notice must be provided 60 days in advance of renewal.  

Please refer to the division’s February 6, 2015, 

transitional plan guidance Exhibit 3, as a guide for 

developing your notices.  Please submit your notices as 

an informational filing in SERFF.  

http://www.oregon.gov/DCBS/Insurance/insurers/other/

Documents/regulatory-guidance/transitional-plan-

guidance-201502.pdf  

 

Policyholder 

Notice 

What discontinuation notices are 

required to be provided if a carrier 

plans to discontinue offering 

expanded plans? 

 

Notice must be provided 90 days in advance of 

discontinuation or non-renewal due to expiration of 

transitional relief.  Please refer to the division’s February 

6, 2015, transitional plan guidance Exhibit 2, as a guide 

for developing your notices.  Please submit your notices 

as an informational filing in SERFF.  

http://www.oregon.gov/DCBS/Insurance/insurers/other/

Documents/regulatory-guidance/transitional-plan-

guidance-201502.pdf  

 

 

If you have questions, please contact either Annette Boyce at Annette.c.boyce@oregon.gov or Tashia Sample at 

Tashia.m.sample@oregon.gov.  

 

http://www.oregon.gov/DCBS/Insurance/insurers/other/Documents/regulatory-guidance/transitional-plan-guidance-201502.pdf
http://www.oregon.gov/DCBS/Insurance/insurers/other/Documents/regulatory-guidance/transitional-plan-guidance-201502.pdf
http://www.oregon.gov/DCBS/Insurance/insurers/other/Documents/regulatory-guidance/transitional-plan-guidance-201502.pdf
http://www.oregon.gov/DCBS/Insurance/insurers/other/Documents/regulatory-guidance/transitional-plan-guidance-201502.pdf
http://www.oregon.gov/DCBS/Insurance/insurers/other/Documents/regulatory-guidance/transitional-plan-guidance-201502.pdf
http://www.oregon.gov/DCBS/Insurance/insurers/other/Documents/regulatory-guidance/transitional-plan-guidance-201502.pdf
mailto:Annette.c.boyce@oregon.gov
mailto:Tashia.m.sample@oregon.gov

